Systém sociálnych dávok nemotivuje rómsku populáciu, aby pracovala

25.09.2009 Sabinov

Lipany 25. septembra (TASR) – Súčasný systém poskytovania sociálnych dávok, ktorý nemotivuje ľudí z rómskej komunity, aby pracovali, by sa mal zásadným spôsobom zmeniť.
Uviedol to dnes poslanec Národnej rady SR Štefan Kužma (SDKÚ-DS) počas pracovného výjazdu v Lipanoch, kde sa uskutočnilo stretnutie starostov a sociálnych pracovníkov okolitých obcí, ktorí sa zaoberali riešením problémov spolunažívania rómskej komunity s majoritným obyvateľstvom na východnom Slovensku a rastúcou kriminalitou.
Účastníci sa podľa Kužmu zhodli na tom, že situácia je vážnejšia, než si vláda pripúšťa. Hlavným problémom je absolútne nemotivačný systém sociálnych dávok a jeho výsledkom je, že nezamestnaný človek môže dostať prostredníctvom dávok viac peňazí, než je schopný zamestnaný človek bez kvalifikácie zarobiť. Práve z tohto dôvodu nemajú Rómovia záujem o prácu a vzdelanie.
\"Musíme jednoznačne motivovať po prvé k práci, po druhé musíme mať oveľa prísnejšie tresty za krádeže a ďalšia vec musíme brať na zodpovednosť rodičov. Nie je možné, aby dieťa urobilo 13 vlámačiek a rodič neniesol absolútne zodpovednosť, \" povedal poslanec. Dodal, že na toto síce máme zákon, ale ešte nikdy nebol nijaký postih rodiča za to, že jeho dieťa pácha trestnú činnosť.
V tejto súvislosti plánuje Kužma predložiť v októbri do parlamentu dva návrhy. Jeden sa týka prísnejšieho posudzovania krádeží v domoch a záhradách, podobne ako je to vo farmárskom zákone. Podľa neho prešpekulované krádeže do výšky 266 eur (8014 Sk), ktoré sú u nás podľa zákona považované len za priestupok, končia nevymožiteľnosťou, keďže ich páchatelia trpia hmotnou núdzou. Rovnako chce navrhnúť, aby boli za spáchanie priestupku postihovaní páchatelia už po dosiahnutí veku 14 rokov.
V rámci výjazdu dnes Kužma spolu s primátorom Eduardom Vokaľom navštívil aj osadu v Lipanoch v lokalite Za traťou, kde žije približne 670 Rómov. Vokaľ konštatoval, že mnohí z nich sú ochotní pracovať, starajú sa o svoje príbytky, doplácajú však na tých neprispôsobivých.
\"My zamestnávame v rámci aktivačných prác alebo malých obecných služieb asi 140 týchto ľudí. Ak by sme mali možnosť zamestnať aj 300, tak urobíme všetko preto, aby robili, lebo práce je stále dosť, \" dodal Vokaľ.
Niektorí oslovení Rómovia z osady potvrdili, že sú ochotní pracovať, ale nechcú ich zobrať do zamestnania. \"Ja by som chcel robiť, aby som vychoval deti, aby mali všetko, ako sa patrí. Chodím na aktivačné práce, ale na zmluvu ma nikto nechce zobrať, \" povedal 32-ročný obyvateľ osady.
Účastníci stretnutia sa dnes dohodli na vytvorení pracovnej skupiny, do ktorej pozvú aj odborníkov na rómsku problematiku. Najbližšie rokovanie sa bude konať o mesiac, kde by sa malo hovoriť o konkrétnych návrhoch na legislatívne zmeny, ktoré chcú prostredníctvom poslancov Národnej rady SR predložiť na rokovanie parlamentu.
 

Vyberte región